keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Mä vaan ihan äkkiä teen: tikkausapuvälineitä

Mä oon tehny itelleni muutaman vapaatikkausapuvälineen. Periaatteessa vedän ihan vapaalla kädellä, mutta jos tarvii monta samanlaista kuvaa tms, niin apuvälineet on ihan käteviä. Viralliset tilkkuiluviivottimet sun muut on mulle vähän turhan kalliita, ja lisäks ei ollenkaan luovia ratkasuja...

Oon viime hetkinä perehtynyt syvällisesti ojassa tikkaukseen ja suorien viivojen tekoon. Päätin sitten kuitenkin opetella käyttämään viivotinta. Viivottimen voi tehdä kätevästi itse. Etsi autotallista jämäpala suorakulmaista alumiinilistaa. Sahaa rautasahalla listasta 22,1 cm pala. Teippaa palan päät, ettei pärsät revi kangasta. Piirrä keskivaiheille sentin välein merkkiviivat permanent tussilla. Voilà, viivain on valmis.

Oma ompelukoneeni on siis ihan perus Pfaff, jossa käytän vapaatikatessa pomppivaa tikkausjalkaa. Tavallinen kouluviivotin on liian ohut, koska paininjalka hyppää helposti sen päälle. Tässä viivaimessa on sivussa riittävästi korkeutta, että viivotinta voi painaa paininjalkaa vasten.

Korkeutta on kylläkin pari milliä liikaa, koska nuolen osoittama kohta ei mahdu liikkumaan viivottimen päällä. Jos viivotin on paininjalan sivussa, niin ongelmia ei ole, mutta jos se on vähän liian vinossa niin neulan nostin saattaa osua viivottimeen. Metalli vasten metallia ei tee kovin hyvää. Kerran kävi näin ja onneks koneessa on moottorin ylikuumenemissuoja. Ompelu keskeyty hetkeks, mutta mitään ei menny rikki.


Tässä viivotin osuus. Se helpottaa pienten mittojen merkkaamista, esim. neliön reunojen keskikohdat tms.


Tässä pään viimeistely maalarinteipillä. Viivotin on sopivan kapea, että sitä on helppo käyttää yhdellä kädellä. Se pyörii kohtalaisen kätevästi mukana, kun peittoa pyörittää koneen neulan alla. Sitä on helppo painaa kahdella sormella kun loput sormet, kämmen ja toinen käsi ohjaa kangaskakkua.


Myös pahvisia apuvälineitä löytyy. Piparikuviot piirsin ensin muotista pahviin ja pahvikuvion avulla piirsin kankaaseen ennen tikkausta. Näin tulee samanlaisia kuvioita. Myös edellisen peiton tähtikuviot oli pahvimuoteilla piirretty. Kuvassa näkyvä suunnikas pääsee käyttöön tähän peittoon myöhemmin.


Itse tikkaan vauhdilla enkä suostu uskomaan sen olevan vaikeaa... Siksi näin parin kuukauden kokemuksella teen monimukaisia tikkauksia. Tiedä nyt sitten kuinka siistiä se ojassa tikkaaminen tässä vaiheessa on, mutta ainkain apuvälineet on henkisenä tukena jos ei muuta.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen apuväline tuo sun viivain. Oliko erityinen syy, miksi se on juuri 22,1cm pitkä? Jos vaikka teen samanlaisen (en aikonut), voinko sahata 22cm pitkäksi tai 19,9cm pitkäksi?

    VastaaPoista
  2. Heh, ei mitään erityistä syytä. Sen mittanen van sattumalta tuli :D olis ehkä voinut olla vähän lyhyempikin niin olis vielä kätevämpi pyöritellä. Kovin pitkä sen ei tarvii olla kun käsiä pitää kuitenkin siirtää aika usein.

    VastaaPoista