maanantai 31. heinäkuuta 2017

Paperikori

Mulla on pitkään jo pyörinyt mielessä korin tekeminen. Nyt aivosolu halusi sen ulos systeemistä, eli ei muuta kuin toimeen. Jos joku muukin haluaa kokeilla niin tässä tulee ohje (Niin ja kaikki punonnan kurssit on mulla käymättä, joten järkeilin tätä tässä tehdessä. Vapaasti voi googlata parempia ohjeita.):


Tarvitset: 24 aukeamaa lehteä (sanomalehti sotkee, mutta aikakauslehti on hyvä. Ompelukoneen suikaleiden yhteenliittämiseen. Paperisakset. Vähintään 4 pyykkipoikaa.

1) Ota 24 aukeamaa aikakauslehteä (käytin Talouselämää, joten muiden lehtien mittasuhteet saattavat olla eri. Kokeilemalla selviää.)
2) Valitse haluatko korin pintaan kuvia vai tekstiä. Taittele aukeamat sen mukaan. Itse halusin tekstiä näkyviin, joten pyrin taittelemaan tekstit suikaleiden päälle näkyviin.
3) Taita aukeamat pitkittäin kahtia. Taita sen jälkeen vielä 2 kertaa (puolikas kolmeen osaan pitkittäin). Lopussa on siis 6 paperia päällekäin.


4) Ompele suikaleet päistään kertaalleen yhteen niin, että sinulla on 12 yhtäpitkää suikaletta. (Eli yksi suikale on 2 aukeamaa päistään yhdessä)  Älä tuhlaa parasta neulaa äläkä lankaa. Jämäversiot sopii vallan mainiosti.


5) Puno kori. Pohjaan 5x3 suikaletta, korkeuteen 3 suikaletta, joista viimeinen kerros tuplana. Älä laita katkoskohtaa aina samaan kohtaan. Tämä koskee myös viimeistä kerrosta, johon punotaan 2 suikaletta.6) Päättele ulospäin taipuvat suikaleet siten, että pujotat pääteltävänsuikaleen viimeisen kerroksen suikaleiden välistä ja alimman punoskerroksen alle.

Pääteltävä suikale on pujotettu koko korin korkeuden matkan ja pää näkyy pöytää vasten. Ylimääräinen leikataan pois, että jää siisti reuna.


Päättele sisäänpäin kääntyvät suikaleet siten, että mittaat kaksi kerroksen korkeutta, taitat suikaleen korin sisään ja  sen pään ylimmäisen kerroksen alle. Kiristä punoksia tarvittaessa päättelyvaiheessa.

Mittaus onnistuu kätevimmin taittamalla paperisuikale punoksen alareunan kohdalla ja leikkaamalla korin yläreunan tasalta.


Tässä kuvassa näkyy taitos sisäpuolella ylimmän punoksen alle. Se pitää vaan saada taitettua napakasti koko matkalta punoksen alle.


7) Valmis.


Jos haluat isomman korin niin ota enemmän aukeamia ja ompele päistä yhteen. Jos haluat jämäkämmän korin niin laita pohjalle pahvi. Materiaalina voi käyttää myös mitä ikinä keksitkään: keksipaketteja, maitopurkkeja, kahvipusseja, ruskeata pakkauspaperia (joka olisi ihan parasta tähän) jne. Käytä mielikuvitusta! Korin voi tietysti maalata tai koristella muuten lopuksi. Ja mikäänhän ei estä ajelmasta ompelukoneella suikaleisiin kaikki koneen koristekuviot.


1 kommentti: