maanantai 26. marraskuuta 2012

Kestovaippalaskelma vol 2

Aivosolu ei ole insinööri, mutta on viettänyt paljon aikaa insinöörien seurassa. Lieneekö mukaan tarttunut jotain, kun aina välillä pitää laskeskella excelillä kaikkea kivaa. Tänään oli vuorossa kestovaippojen ja kertsien jätelaskelma. Tai lähinnä kertsien jätelaskelma. Verrokkikertsinä oli liberon koko 4. Haisee muuten kauheelle nuo kertsit. Tähän päädyin.

kertsi painaa kuivana 37 g
kertsin tilavuus kuivana 0,3 L
pesukone pyörinyt 80 krt
pesukoneen vesi 4000 L
pesuja/1 vaippa 53 pesua/vaippa
kestovaippoja 30 kpl
vaipan käyttökertoja 1600 kertaa
säästettyjen kertsien massa 59200 g
säästettyjen kertsien tilvauus 480 L

Huomatkaa, että kertsi on punnittu kuivana. Tilavuuden määritin tunkemalla vaipan keittiömittaan (edelleen kuivana). Mä käytän keittiökamaa ihan just niin kun niitä pitää... Kaikkeen muuhun kun ruuanlaittoon. Käytettynä paino ja tilavuus voisivat olla varmaankin tuplat. Laskin taas, että 1/3 kestovaipoista on kulloinkin pesemättä (päällä/odottamassa valmiina kun muut kuivuu), siksi pesukone on pyörinyt 80 krt ja yhtä vaippaa on pesty vain 53 krt. Eli, näillä spekseillä olen säästänyt about 60 kg (mun ja pikkusolun paino yhteensä) kertsejä ja noin puoli kuutiota jätettä. Laskelma on tämän hetken vaippakoolla, eli viimeisen 8 kk aikana.

Pesuihin on kulunut 4 kuutiota vettä, sähköä en laskenut, pesuainetta on myös mennyt, mutta koska käytän sitä melko vähän, on sitä mennyt ehkä 1,5 pkt. Sitäpaitsi nyt käytän niitä pesupähkinöitä. Eihän tuo pesuvesikään ihan haitatonta ole, mutta se kulkee puhdistamon kautta kiertoon, ei kaatikselle. Mitähän tapahtuisi vedenpuhdistamolla, jos useammat käyttäis kestoja. Onko puolen kuution kuukausilisäys per perhe lillukanvarsia... tai ehkä lähinnä, että monenko perheen pesut alkaisi jo vaikuttaa? Nykyään, kun on oikeastaan pelkästään pissavaippoja pestävänä (kakka"vahinko" sattuu hyvin harvoin, harvemmin kuin kerran viikossa) pesen vaipat yleensä 40 C. Silloin tällöin pistän 60 C, joten sekin jo säästää sähköä.

Vaipat ei edelleenkään ole jätettä, vaan käytössä nyt ja varmasti myös tulevaisuudessa sekä omilla että vierailla lapsilla. Tosi hyvin on muuten kestänyt noi pesut. Ainoat hajoamiset on ihan itse aiheutettuja kun on vähän imuja laittaessa tempassut liian lujaa tms.

Kaiken lisäksi, jos en käyttäisi kestoja, en varmaan olisi jaksanut aloittaa pottailua/vessahätäviestinnän yritystä näin aikaisin. On se kumma kuinka ruskea kikkare vaipassa kannustaa tsemppaamaan. Vaippojen peuskerrat on jo harventuneet pottailun takia. Jahuu!

Käsitöitä on taas luvassa piakkoin. Pari iltaa on mennyt yhden perhanan enkelin kanssa painiskellessa, saa nähdä tuleeko siitä tänäänkään mitään. Parit vaatteet on myös valmiina, mutta otan kuvat vasta sitten kun olen ne pikkusolulla testannut ja viimeistellyt sopiviksi.


2 kommenttia:

  1. Hiano laskelma! Niin paljon tekis mieli laskee oman tilanteeni tulos, mut kun ei oo tota matikkapäätä. Tulis vaan itkua ja hammastenkiristystä. Mut sen tiiän, että meijän tyttöjen jäljiltä on kaatopaikalla maatumassa noin 60 kertakäyttövaippaa. Nekin on tulleet sairaalassa syntymän jälkeen (yhteens noin puoltoista viikkoo vaippojen käyttöö). :-)

    VastaaPoista
  2. Meidänkin jäljiltä on muutama paketti kertsejä. Just sairaalassa käytettyjä ja alkuun kotona, kun ei ihan heti päästy jyvälle kestoista, vaikka niitä valmiina olikin. Lisäks yhellä reissulla käytettiin kertsejä, kun ei ollu pesumahdollisuutta ja oltiin sen verran monta päivää menossa, että käytettyjen vaippojen varastointi ois ollu haastavaa. Ne kertsit mitä on jääny käyttämättä oon lahjottanu neuvolaan.

    VastaaPoista