tiistai 18. syyskuuta 2012

Sytykeruusut

Kierrätys. Yksi kolmesta kestävämmän elämisen perusteesistä (kaksi muutahan ovat kulutuksen vähnnys ja uudelleen käyttö; reduce, re-use, recycle). Tässä aivosolun askartelut munakennoista, sanomalehdestä, paperirullan hylsystä, tarpeettomista kynttilöistä ja hedelmärasioista. 

Kun pikkusolu nukkuu, aivosolu leikkii ulkona kotikemistiä ja keittelee steariinia retkikeittimellä pimeällä pihalla. Sulattelin steariinit vesihauteessa, koska en jaksanut viritellä kattilaani lämpömittaria. 


Sytykeruusujen teko-ohjeet löytää helposti netistä googlettamalla. Itsekin alunperin bongasin ohjeen joltakin nettisivulta. Lyhyesti: revi munakenno palasiksi ja kokoa palasista kennon kuppeihin ruusun näköisiä sykeröitä. Tällä kertaa ajattelin myös kokeilla sellaista versiota, jossa talouspaperirullasta leikatun siivun sisään rypistin sanomalehtisuikeroita. Saa nähdä miltä nämä näyttävät kattilassa käytön jälkeen. Aivosolun taloudessa käytetään munia melko vähän, joten kennoille voisi olla joku vaihtoehto... Himoitsen nykyään muiden kennoja, jos kurkkaan vierailulla jääkaappiin. 

 


Ylhäällä kuvat ennen steariinidippausta, alhaalla kuvat jälkeen. Sulatettavana oli joitain ylimääräisiä keltaisia kynttilöitä ja vähän edellisestä kerrasta jäänyttä punaista steariinia. Noh, kai noissa nyt hyvällä mielikuvituksella voi oranssia väriä nähdä... Munakennon harmaus ei oikein tällä väriyhdistelmällä peity, mutta eipä se niin haittaa, tärkeintä on että tuli syttyy! Kotitestauksen perusteella nämä ovat erinomaisia sytykkeitä. Sanomalehti+talouspaperirullaversioista ei ihan lahjoiksi kyllä ole, mutta katsotaan saadaanko niillä kotipesä palamaan. Palaan asiaan myöhemmin raportin kera.


Munakennojen ja kynttilöiden kierrätys käy näin mainiosti. Lisäksi otin talteen kynttilöiden sydämet, jos vaikka joskus tulisi askarreltua ihan kynttilöitäkin. Pitäisi kyllä varmaan investoida ihan askartelukaupan steariiniin ja steariiniväreihin, jos tujumpi väriseos peittäisi kennot paremmin. Tosin, askartelukaupan steariini on kallista. Samalla summalla saa aika paljon tarjouskynttilöitä. Nämä sytykkeet on siis kasteltu 3 kertaa pelkässä steariinissa (jotkut tykkää laittaa vettä joukkoon, mutta minä en viitsi). Ylijäämästeariinin kaadan maitopurkista leikattuun kippoon ja jätän jähmettymään seuraavaa käyttökertaa varten.

Mielestäni sytykeruusut ovat hieno lahja, koska ne voi polttaa! Eipä jää turhaan nurkkiin pyörimään, olettaen tietty että taloudesta tulisija löytyy. Mietin pitkään miten ruusut pakkaisin, kunnes keittiön pöydällä jälleen kerran nökötti viinirypälerasia. Niitä on tyhmä heittää roskiin kun vievät niin paljon tilaa. Niihin mahtuu vallan mainiosti 12 ruusua. Kuvassa edellisen kierroksen ruusuja, siksi ovat punaisia. Tomaattirasioita odotellessa...1 kommentti:

  1. Sain siskoltani viime vuonna synttärilahjaks kaks pahvilaatikollista (sellasta alkon pullolootaa) sytykkeitä. Se oli vaan munakennon koloihin lorauttanu vanhojen kynttilöitten jämät. Ootan saavani tänä vuonna saman lahjan, pyysin meinaan niitä taas. Ovat kyl tosi hyviä, muuta ei tartte pesälliseen puita ja hyvin syttyy. Sun on kyl pikkasen hianomman näkösiä. :-)

    VastaaPoista