maanantai 24. syyskuuta 2012

Vauva-arkea

Milloin puklu lakkaa olemasta puklu ja siitä tulee oksu? Silloin kun lapsi alkaa syödä kiinteää ruokaa? Vai onko oksu koko mahan tyhjennys? Milloin vauvasta tulee taapero? Silloin, kun se täyttää 1 v vai silloin kun alkaa kävellä omillaan (eli taapertaa)? Tänään menossa syvällistä pohdintaa...

Oikeasti mietin tänään syvällisemmin aivosolun vaippa-arkea. Meillä kestoillaan. Varmaan siitä syystä pikkusolua on alettu istuttaa potalla jo varhaisessa vaiheessa. Nyt se on alkanut tehdä enemmän ja enemmän tarpeitaan pottaan. Pökäle potassa on aina suuren juhlan aihe, koska aivosolun ei tarvitse raapia sitä vaipasta pyttyyn. Pikkusolu kyllä jo ymmärtää mitä siinä potalla pitäis tehdä, koska ähellys alkaa aina kun siihen istuttaa. Nyt on alkanut vissiin myös rakon hallinnan piuhat kytkeytyä, koska tänään on tullu pissat myös pariin kertaan heti kun on potalle päässyt. JES! Vielä vähemmän kamaa vaipassa!

Laskeskelin tuossa noita meidän kestovaippojen kuluja. Niistä pienimmistä vaipoista en tajunnut seurata pesumääriä, mutta niistä ei ehkä ihan päästy kertsivaippojen hintaan, kun ne sopi vaan pari kuukautta. Lähelle kuitenkin ja toivottavasti joskus vielä pääsevät käyttöön. Nyt on menossa sarjassa toiset vaipat, jotka ovat edelleen käytössä ja näyttäisi siltä, että vielä hetken aikaa. Tässä laskelmaa tähän mennessä.
Pienet vaipat Isot vaipat
Vaippoja 19 30 kpl
Materiaalit 103,68 182,47 e
Pesut 30 60 krt
Vesi 1500 3000 L
Vesimaksu 6 12 e
Hinta per vaippa  5,77 6,48 e
Vaipan yhden käytön hinta 0,29 0,16 e


Tältä siis näyttää tällä hetkellä. Tässä veden kulutuksessa on otettu huomioon pesujen määrä, mutta vaippojen hintaa laskiessa pesumäärät ovat 1/3 pienemmät (arvioin siis että 1/3 vaipoista ei ole mukana pesussa). Pienten vaippojen osalta luvut ovat arvioita, koska en tajunnut pitää pesukirjanpitoa. Tässä laskelmassa ei ole otettu huomioon vaippojen huuhtelun vedenkulutusta. Nyt ei enää mene niin paljon vettä, mutta alkuun maitokakkojen siivoamiseen kyllä meni. Se siis nostaisi hintaa vielä jokusen sentin. Pesukoneen laskin kuluttavan 50 L per pesu. Sitäkään ei valmistaja voi suoraa ilmoittaa, vaan luku ilmoitetaan vuosikulutuksena, jossa on mukana sekä 40 että 60 C pesuja. Pesen aina 60 C. Ai niin, sähkön kulutusta en ole tähän laskenut. Pitää koittaa joskus päivittää sekin.

Mutta tässä vaiheessa näyttää siltä, että kannatti itse niitä vaippoja värkkäillä. Tosiaan noissa isojen vaippojen hinnoissa on mukana sekin materiaali, mikä niistä jäi yli. Materiaalia on siis runsaasti vielä jäljellä seuraavankin koon vaippoihin. Kokonaiskustannusta nostaa muutama paketti kertsejä, mutta en ole niitä tässä taulukossa ottanut huomioon. Ollaan käytetty kertsejä joskus matkoilla, ja niitä on nyt varalla kotona. Yksi paketti jäi kokonaan käyttämättä ja lahjoitin sen neuvolan kautta jollekin tarvitsevalle.

Kaikki vaippojen imut on ilmaisia. Olen käyttänyt liikenevät vanhat pyyhkeet taittoimuina ja vanhat puuvillaiset t-paidat tiimaimuina. Omalle työllenikään en ole laskenut hintaa, menköön harrastelun piikkiin.

Tällä hetkellä vaippojen summasarakkeessa on lukema 325 e. Siihen siis 4 pkt kertsejä, 40 e harsoja ja vesimaksut mukaan niin ollaan karvan verran alle 500 e. Koitan muistaa päivittää laskelmaa sitten kun vaipoista joskus päästään eroon.


Tässä vielä kuva tällä hetkellä käytössä olevista vaippakuoseista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti