lauantai 7. kesäkuuta 2014

Vanhasta uudempaa

Oli pari vaateprojektia odottamassa ja tänään sain taas hetken aikaa ommella rauhassa. Aamulla kävin jo aikasin pyörähtämässä kangaskaupassa hakemassa kaikenlaista tarviketta. Niitä uusia ompeluita en ehtiny tänään edes alotella, joten niistä tuonnempana. Uutta resoria sentään tarttin toiseen näistä tuunausprojekteista.

Tuunaus 1: kesähame. Löysin porukoiden varaston kätköistä tälläsen ilmeisesti vanhan alushameen. Kaappasin mukaan, koska olin ajatellu tän tyylistä kesähametta värkkäillä itelleni. Säästyn "turhalta" ompelulta nyt ja tää on kaikenlisäks paljon kivampi kun ne kankaat mistä oisin ite hametta alkanu vääntään. Pitsiä ja kaikkee. Tää oli kuitenkin pikkusen lyhyt. Avasin vyötäröltä käänteen ja siitä sain sentin verran lisää mittaa. Vyötärölle ompelin kuminauhan sijaan noin 5 cm leveän resorin. En halunnu mitään mammahametta, joten pidin resorin korkeuden maltillisena.


Nyt hame on aikas passelin mittanen. Just ja just vilkkuu varpaat helman alta, eikä takaakaan laahaa maassa. Pesuun pitää vielä heittää, kun se käänne olikin vähän likanen. Tästä näkyy vähän läpi, joten pitää muistaa laittaa ehjät alkkarit alle... Aikaa kulu eniten käänteen ompeleiden purkamiseen, muuten tosi helppo homma (kun sai rauhassa tehdä). Ja nyt sain itestäni jopa puoliselfien otettua. Näin alaviistoon ei tullu salamastakaan sitä pelkkää valopalloa.


Tuunaus 2: isosta paidasta pienempi. Pikkusolun t-paitavaranto on hieman pieni sotkujen määrään nähden. Mr. solulta jäi pois käytöstä jo monta vuotta viimeisiään vedellyt (eli venynyt, vanunut, kainaloista pysyvästi likanen ja ihanan pehmeeks kulunu) t-paita. Siitä tein sit pikkusolulle paidan. Sopivan unisex niin menee joskus sit tolle pienemmällekin ihmiselle, mikäli paita pysyy niin kauan kasassa.

Vaihe 1: paita lattialle/pöydälle ja silittele ryppyjä pois.


Vaihe 2: laita mallipaita haluamaasi kohtaan isomman paidan päälle. Leikkaa vapaalla kädellä noin suunnilleen. Hihat leikkasin tässä tapauksessa erikseen, nekin vapaalla kädellä. Taisin kyllä päätyä siihen, että ens kerralla leikkaan hihat tässä samalla ja sit vaan olkasauma jatkuu hihan läpi. Liikaa vaivaa tehdä istutetut hihat...


Vaihe 3: surauttele hetki koneilla ja valmista tulee. Kaula-aukkoon leikkasin helmasta kaitaleen resorin virkaa toimittamaan. Ainoa, mikä tässä hommassa jäi harmittamaan, on mun ompelukoneen ompelujälki. Sama ongelma tuppaa olemaan erityisesti näiden vanhojen ja ohuiden kankaiden kanssa. Tuplaneulalla tulee aivan valtavaa hyppytikkiä. Välillä ei toisesta tikistä oo tietoakaan! En tiiä mikä on vikana, mutta harmittaa ihan hitosti. Vaikka ompelis monta kertaa niin ei auta. Tästä tuli nyt ihan kohtalainen tuotos sen osalta, hyppelyä on vaan välillä ja sillonkin 1 tai 2 tikin yli. Kokeilin pitää kaavapaperia vahvikkeena kankaan alla niin se vähän helpotti, mut ei sekään ongelmaa kokonaan poistanu. Onneks saumurilla sentään tulee siistiä. (Hyppytikkiongelmaahan kiertelen mahdollisuuksien mukaan ottamalla vanhoista vaatteista myös käänteet käyttöön. Tässä se nyt ei oikein ollu mahdollista kuvan sijainnin ja käänteiden huonon kunnon takia.)


Jos vaikka huomenna ehtis niitä housuja taas... taidankin mennä leikkelemään valmiiks.

2 kommenttia:

  1. Kivat tuunaukset! Mukavaa kiärrätystä. :-)

    VastaaPoista
  2. Joo, ehkä mä saan tällä houkuteltua Mr. solun uusimaan paitojaan vähän ripeämpään tahtiin...

    VastaaPoista