perjantai 27. joulukuuta 2013

Kokeileva keittiö - toskakakku

Joulusta selvittiin ja jo seuraavaa kekkeriä pukkaa. Ristiäiset on kohta. Suurin osa leivonnaisista on ulkoistettu sukulaisille, mutta itseni teki niin mieli toskakakkua, että ajattelin sellaisen värkkäillä. Tänään oli sitten kokeilevan keittiön vuoro, koska en ole kyseistä leivonnaista ikinä värkkäillyt. Parin keittokirjan selailun jälkeen tulin siihen tulokseen, että yritän kyseistä leivosta maailman yksinkertaisimpien mokkapalojen reseptillä (ilman kaakaota) ja otan kirjan ohjeesta vain päällysteen.

Resepti siis kuuluu näin (tämä on ison uunipellin kokoinen ohje, ei mikään pikkukakku):

9 dl jauhoja
6 dl sokeria
4 munaa
3 dl maitoa/muuta nestettä
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
300 g voita
(mokkapaloihin 2 runsasta rkl kaakaojauhetta)

Nakkaa sähkövatkaimet ja muut härpäkkeet nurkkaan, koska niitä ei tarvita. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää sulatettu voi, sekoita, munat, sekoita, maito/muu neste, sekoita. Iske pellille ja uuniin.

Tästä alkoikin se vaikeampi osuus. Toskakakkua pitää paistaa ilman päälistä vähän aikaa, puolikypsäksi asti. Valitsin lämpötilaksi 175 C ylä-ala lämmöllä ja aikaa taisi mennä 20 min. Puolikypsyyden arviointi oli tosi vaikeeta. Jälkeenpäin ajatellen olisi pitänyt paistaa kauemmin. Ja olis pitäny kääntää se pelti sielä uunissa. Nostelin kuorrutteen taikinan päälle ja se upposi toiseen reunaan. Toinen reuna oli kypsynyt riittävästi. Noh, tein sen minkä voin ja laitoin systeemin takasin uuniin 200 C 12 min.

Tän näkönen siitä tuli. Yläreunassa keskellä on vähän kohonnut kohta. Sinne uppos tota päällystettä taikinan sisään ja jäi muutenkin kökölle.


Makutestauksen perusteella ei ollenkaan huono. Ulkonäöltään priimoja palasiakin sain riittävästi ristiäisiä varten, ja vähän krouvimman näköset palat tuhotaan itte. Ei siis tarvii tehdä uudestaan ristiäisiä varten. Jes. Ens kerralla paistan tosiaan pohjaa kauemmin. Vaikka piiras keskeltä onkin kypsä niin olis saanut olla vielä kypsempi... ja varsinkin siitä toisesta reunasta.

Kuorrutteen ohje:
100 g voita
1 1/3 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
4 rkl maitoa
200 g mantelilastuja

Heitä kattilaan kaikki paitsi matelit ja kiehauta. Muista sekottaa! Lisää mantelit seokseen ja iske kuorrute puolikypsän kakun päälle. Paista kypsäksi (ks. ylempää).


Joulu meni ihan mukavasti. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi (ja on vielä huomennakin). Pikkusolu sai valtavan määrän tavaraa... Synttärit on heti tammikuussa ja ajattelin pyytää pikkusolun puolesta immateriaalisia lahjoja. Vaikka pitää sitä lapsella lelujakin olla... Nyt pitää opettaa se pitään lelunsa omassa huoneessa ja myös keräämään ne paikoilleen. Itse sain mainiot lahjat. Akkuporakone täydentämään kätevän emännän työkalupakkia. Toivottavasti ehdin sitä huomenna testata. Toinen lahja oli jätkänkynttilät. Saadaan kunnon roihut pihaan ristiäisiä ja uuttavuotta varten. Lahjaan kuului riittävä määrä sytytysnestettä... Hyvä lahja siinäkin mielessä, että ei jää nurkkiin pyörimään. Immaterialinen lahja siis tämäkin.

1 kommentti:

  1. Ai että kun kuulostaa hyvältä toi sun toskakakkus! Mukavaa ristiäistä!

    VastaaPoista