maanantai 3. joulukuuta 2012

Talvitouhuja

Jes. Tuli pakkasta vihdoin. Ehkä enemmän kuin tarpeeksi, mutta I'll take it. Aivosolu tykkää talvesta. Hyker, hyker. Kun tulee paljon pakkasta, on vain yksi juttu mitä tehdä. Tulisijojen lämmityksen lisäksi siis. Jäälyhtyjä! Pistin aamulla pari tulemaan ja nyt illalla sain ne pois ämpäreistä. Kekkasin laittaa ammeeseen jäänyttä pikkusolun kylpyvettä niin tuli sekin hyödynnettyä. Ei oo kyl ikinä ollu niin hankala saada niitä lyhtyjä ulos ämpäreistä kun nyt. En tiiä miks oli niin vaikeeta... harjotuksen puutetta kai.

Iskin ne pihalle portinpieleen. Laitoin betonilaatat kynityn orapihlaja-aidan päälle. Jep, ne uhmaa painovoiman lisäksi aika montaa muutakin fysiikanlakia ja luonnonvakiota, mutta katsotaan miten käy. Meillä ei oo mitään ulkotulitelineitä (vielä) ja halusin ne ylös maasta, että näkyvät hyvin ja pysyvät kauemmin ehjänä/pois auran heittämän lumen alta. Laattojen päälle siis lyhdyt ja lyhtyihin vielä sisään punaisella lasimurskalla koristellut pilttipurkit. Jos pilttipurkki vähän estäis lyhdyn sulamista. Pelkällä kynttilällä tuppaa sulamaan aika tehokkaasti.


Hyvin näkyy, että pilttipurkin alla on täysin palamaton alusta... pala puupaneelia. Ajattelin että jos syttyy niin syttykööt. Salamalla otettu kuva (ylempi) ei näytä kovin hienolta, mutta se on se versio missä näkyy lyhty ja alustaviritys. Niille, jotka nyt kauhistelee paloturvallisuuden puutetta sanottakoon, että nämä viritykset ovat kaukana asuin-, ja muista rakennuksista. Ainoa mikä tässä voi alustan lisäksi palaa on aita, ja sen syttymistä vähän epäilen. Alemmassa kuvassa enemmän tunnelmavalaistus...


Jäälyhtyjen lisäksi kokeilen nyt sellaisen roikkuvan jääkoristeen tekoa. Siihen tarvitaan lankaa (matonkuteen jämäpätkä) ja tuikkukippoja, tai jotain muuta sopivaa kippoa. Sitten laitetaan vettä kippoihin ja naru kulkemaan niiden kautta. Siitä tulee sitten tälläinen jääkiekkoja narussa nauha. Kuvassa taas salaman syytä se, että kiekot ovat täysin valkoisia. Onhan ne osittain, kun eivät jäätyneet ihan kirkkaiksi, mutta näyttää enemmän jäältä livenä.


Tätä hommaa pitikin (ja pitää edelleen) tehdä osissa, kun en löytänyt kuin kolme tuikkukippoa. Yllättävän kauan kestää jäätyä noin pieni vesimäärä. Tosin, suurin syy siihen on se, että sulatan kiekot irti kipoista kastamalla niitä kuumaan veteen ja laitan sitten sen veden seuraavaksi jäätymään. Jäähtyminenkin kestää siis jo kauan. Hmmm, tolla tarjottimella sais jäädytettyjä oikein isoja ympyröitä. Mitähän niistä tekis?


4 kommenttia:

 1. Tarttiskos munki kikkailla jottain ton pakkasen kans? Nyt ko pualen sukua meinaa viättää meillä jouluaaton, ni vois olla kiva koristella pihhaa jotenki. Hauska idea toi jäänauha. :-)

  VastaaPoista
 2. Eilen illalla poltin 3 tuikkua lyhdyissä ulkona, joten nauhantekokapasiteetti heti kaksinkertaistuu! Seuraavaksi ajattelin kokeilla jäätiilien tekoa maitopurkeissa. Jos vetäis vaikka taas överiksi ja tekis niistä portinpylväät joiden päälle vois siirtää noi lyhdyt... Kauankohan nämä pakkaset jatkuu? Taitaa pikkusolu joutua pian uudelleen kylpyyn:) Kannattaa kikkailla, helppoa ja hauskaa. Tulee kaunista vähällä vaivalla.

  VastaaPoista
 3. Jos sulla on tuikkuja kaapissa, niin voishan niistä lainata niitä alumiinipyttyjä. Tekis jäänauhoja ja sit ko ne on jäätyny ni palauttais ne pytyt takasin kynttilöihin. Vai hajooko ne siinä touhussa jotenkin?

  VastaaPoista
 4. Joo, lainaamisen varaan laskinkin. Mut sit ne tuikut olikin sellasia, että ne kipot ei lähde irti ennen kun polttaa sen kynttilän ja kaivaa/sulattaa jämät pois. Huonoja kynttilöitä...

  VastaaPoista