perjantai 31. toukokuuta 2013

Lisää istutuksia

Minä. Inhoan. Hyttysiä. Ja voehan mooseksen pallit kun niitä on nyt tullut jostain kivenkoloista oikein urakalla. Ulos pitää mennä haarniskassa. Siinä riehuessa tuleekin sitten hiki ja kohta on kahta kauheemmin hyttysiä ympärillä. Haarniskassa on se hyvä puoli, että se vähän vähentää vainoharhasuutta. Kuvia en nyt istutuksista saanu (eipä ois kummosia ollukkaan) kun ei ulkona voinu pysähtyä hetkekskään. Ilmavoimat ois imeny samantien kuiviin kaikista tiivistämättömistä rakosista.

Tänään sain toisen kolmasosan kasvimaasta käännettyä istutuskuntoon. Siihen tuli nyt vajaa rivi papuja, 3 kesäkurpitsansiementä ja melkein 3 riviä sipulia. Sipulien rivit tosin meni vähän niin ja näin. Kiroan sitä taas sitten kun pitäs rikkaruohoja kitkeä. Perunoita olin ajatellu laittaa, mutta katsotaan nyt ehtiikö. Pari päivää ois aikaa ettiä jostain siemenperunaa. Ei niitä paljon kyllä mahdukkaan, maksimissaan 2 riviä. Peltoni on pieni, mutta on sieltä ihan hauska hakea satoa sitten syksymmällä. Pikkusolukin kävi tänään sopivasti kylvyssä niin sain kasteluvettä.

Hyötykasvien lisäksi sain vähän koristetta pihaan. Tai koristeena ne taitaa olla aikaisintaan ensi vuonna. Meillä oli etupihalla iso vuorimänty, mutta se sai lähteä kun oli lumikuormassa haljennut tyvestä ja muutenkin vähän jo epäsiistin näkönen. Siitä on nyt kanto murheenkryyninä edelleen, kun ei oo viittiny kaivuria kutsua sen takia, tai mitään kannon hakettajaakaan. Siinä ympäristössä on nyt ollu pari vuotta tyhjä kohta (=ihan sikana rikkaruohoja). Tänään sain siihen idän unikoita taimina. Pitänee huomenna tarkistaa miten se istutus oikein meni, kun niitä inisijöitä oli suut ja silmät täynnä. Mr. solu oli aluks kaivuuapuna ja haki vielä kasteluvedetkin sillä välin kun mä änkesin niitä taimia tai pistokkaita mitänyolikaan maahan. Toivotaan parasta. Ja toivotaan myös sitä, että ne leviää runsaasti ja peittää alleen kaikki rikkaruohot. Yksi rikkaruohoviljelmä etupihalla vielä odottaa lapiointia.

Tänään huomasin, että viime talvi taisi olla aika paha meidän puille. Tai sitten on tapahtunut jotain muuta kuolettavaa. Koristepihlaja, syreeni ja yks omenapuu on puoliksi kaljuja. Syreenin leikkaan heti kukkimisen jälkeen (tai heti juhannuksen jälkeen kunhan kerkeen) reippaasti pienemmäksi, jos se vähän muutenkin uusiutuis. Nyt siinä on monta kuivaa karahkaa, mitä aikasemmin ei kyllä oo ollu. Koristepihlajasta en tiiä. Pitänee odottaa, että tulee suuremmat lehdet, jotta oikeesti näkee mitkä oksat on ihan kaljut. Siinä oli viime vuonna paljon marjojakin, mutta nyt on about 3 kukintoa. Omenapuun kuntoa pitää kans seurailla syksymmälle.

Ekat kukat mun koristeistutuksissa on auennu. Pitää muistaa niistäkin ottaa kuvat nyt kun ei enää oo pelkkiä vihreitä tappeja pystyssä.

2 kommenttia:

  1. Meilläki on ihan hirveesti hyttysiä. Tein 3 sellasta pullopyydystä, vielä eivät ainakaan oo toimineet. Yhdessä oli kyl yks muurahainen... Koo kärsii eniten niistä hyttysistä kun ei ossaa niitä poiskaan huitoo. Se saa ihan kauheen kokosia paukamia jotka huudosta päätellen syhyää paljon. Täytyy toivoo kuivaa kesää, jos ne hyttyset siittä sit vaikka vähenis.

    VastaaPoista
  2. Mä en ookkaan tollaseen pullopyydykseen tutustunu. Mulle on lähinnä esitelty internetin ihmeellisestä maailmasta itse tehtyjä, automaattisia laser aseita hyttysen tappoon jne... Meillä ei taida kuivakaan kesä auttaa, kun takapihalla menee aika iso oja. Sielä on aina lammikoita...

    VastaaPoista