perjantai 12. heinäkuuta 2013

Virkattu kukkaneliö, ohje

Hitaasti mutta hitaasti neliöitä tulee lisää. Ajattelin nyt laittaa tän vaihtoehdon isoäidinneliöille. Kamerasta loppu patterit, joten nyt ei saa otettua vaihekuvia. Koitan kuitenkin saada ohjeen kirjotettua. Joku vois sit huikata onnistuko tollasen neliön tekeminen mun ohjeella... Kysykää ihmeessä jos joku kohta on epäselvä. Koitan sit selittää paremmin tai ottaa niitä vaihekuvia kunhan patterit lataantuu.


Virkkaa kukan keskustan värillä 5 kjs ja sulje ympyrä piilosilmukalla.

1. kerros
Virkkaa ympyrään 7 ks ja sulje ympyrä piilosilmukalla. Piilosilmukan jälkeen rinkulassa pitäisi olla paikka 8:lle terälehdelle. Jos ei ole niin lisää kiinteitä silmukoita. Jos haluat terälehdistä eri väriset niin katkaise lanka. Itse päättelin kaikki langat seuraavien kerrosten mukana, niin ei jää paljon pääteltävää loppuun.

2. kerros, terälehdet
Laita koukku läpi edellisen kerroksen ks:sta ja vedä lanka läpi. Tässä kohtaa määräytyy terälehden "korkeus", eli vedä lankalenkkiä n. 1,5-2cm pitkäksi. Langankierto koukulle, koukku uudelleen läpi samasta ks:sta ja lanka taas koukulle. Vie koukku läpi samasta ks:sta yhteensä 4 kertaa. Tee 3 kjs ja uusi terälehti. Terälehtiä pitäisi tulla 8 kpl. Viimeisen jälkeen tee 3 kjs ja sulje kerros piilosilmukalla.

3. kerros, lehdet
Aloita kerros terälehden päältä. Kiinnitä lanka ja tee edellisen kerroksen kjs ketjuun 1 ks, 1 puolip, 1 p, 1 puolip, 1 ks. Toista tämä jokaiseen kjs kaareen. Sulje kerros piilosilmukalla.

4. kerros, kulmat
Kiinnitä lanka edellisen kerroksen pylvään eteen. Tee 3 kjs (=1p) ja 2 p samaan kohtaan. 1 kjs väliin ja 3 p seuraavaan silmukkaan. Seuraavaksi jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan 1 uusi silmukka. 1 puolip, 1 p, 1 puolip, 2 ks, 1 puolip, 1 p, 1 puolip. Uudestaan 3 p samaan, 1 kjs väliin 3 p samaan jne. Sulje kerros piilosilmukalla. (Kuvasta voi katsoa vähän mallia, pylväsrykelmät tekevät neliön kulmat. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla)

5. kerros, viimeistely
Virkkaa reunan ympäri kiinteillä silmukoilla.

Yhdistä neliöt reunoista haluamaasi järjestykseen.

Värisommittelun jätän jokaisen omaksi huoleksi. Neliöt näyttävät varmasti hyviltä vaikka yksivärisinä. Mallipeitossa oli kaikki kukat keltaisia, minun peitossa kukat on eri värisiä.

Lankana tässä mulla on 7 veljestä ja koukun koko 4. Omalle käsialalle koukku ois ehkä saanut olla isompikin, mutta kun alotin niin samalla teen loppuun asti. Alkuperäinen ohje on vaunupeitolle ja siinä oli 24 neliötä. Omat ekat 24 neliötä ei riittäneet kyllä kuin pienen pieneen peittoon... Mutta onneksi tämä laajenee helposti.


5 kommenttia:

 1. Tosi kaunis ja erikoinen neliö. Paljonko tuohon 24:n neliöön meni lankaa, -noin suurin piirtein? Tuota pitää kyllä kokeilla.

  VastaaPoista
 2. Jottain tais jäärä epäselväks, mut ehkä virkatessa selkenee. Sit hahmottaa jotenki erilailla ko on lanka käresä. :-)

  VastaaPoista
 3. Keittiövaakani mukaan tällä käsialalla 24 palaa painaa 162 g (en ole vielä yhdistänyt palasia, joten ompelulangan painoa ei ole mukana). En osaa langan menekkiä erotella muuten. Itse käytän jämälankoja niin pitkälle kuin riittää. Kukan terälehtiin menee yllättävän paljon lankaa, kun "silmukat" on niin pitkiä ja niitä on monta yhdessä. Alunperin ohje on vihkosesta/lehdestä Vauvan parhaat vaatteet vuodelta ´77. Kirjasen kansi näkyy tässä http://aivosolunajatukset.blogspot.fi/2013/02/perheen-pallerolle.html postauksessa. Ja jotta minua ei syytetä plagioinnista niin kirjotin ohjeen ihan ite, enkä kopioinu suoraa kirjasta... Kirjan ohjeessa kaikki kukat oli samanvärisiä, samoin kaikki lehdet ja reunat (http://aivosolunajatukset.blogspot.fi/2013/06/merinovillahaalarit-juhannukseksi.html). Menekiksi oli laitettu kaikkien värien kohdalla 150 g ja virkkuukoukku nro 4. En tiedä paljonko kutakin lankaa on jäänyt yli...

  VastaaPoista
 4. Kiitos vastauksesta :). Tykkään kyllä noista erivärisistä kukista enemmän kuin yksivärisistä. Pitääpä tuota kokeilla.

  VastaaPoista
 5. Onnea kokeiluun. Huikkaa sitten täälä miten kävi!

  VastaaPoista