maanantai 9. syyskuuta 2013

Synttärisitruunaa

Mr. solulla on synttärit. Tänään ei oo virallinen päivä, mutta leivoin tänään. Huomiseksi piti saada töihin vietävää, joten samoilla vauhdeilla tuli synttärisankarin lahjatoive toteutettua. Mr. solun yksi lemppareista on sitruuna. Tai siis sen maku, tai ehkä ennemminkin esanssi... Ei sekään sentään raakana sitruunaa syö. Mokkapaloja oli kans tilauksessa, mutta niitä en enää tänään jaksa vääntää. On tässä nyt muutenkin syötävää jo, teen niitä mokkapaloja sit taas toiste niin ei tarvii kaikkea syödä kerralla. Mäkin oon saanu taikinakiintiöni varsin mainiosti tänään täytettyä...

Luulin laittaneeni tänne blogiin sitruunakakun ohjeen, mutta en sitä ainakaan äkkiä löytäny. Oon joko unohtanu laittaa tunnisteen (oikein) tai sit en oo kakkua julkassu ollenkaan. Eniveis, tässä tulee ohje, vaikka ois sit toiseen kertaan.

175 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 prk sitrusjugurttia (joskus sai ingmanin ihana sitrus, mutta nyt saa enää ingmanin appelsiini)
yhden sitruunan kuori
yhden sitruunan mehu (en ihan kuivaks tiristäny)

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. (tässä vaiheessa taikina voi muuttua epämääräsen näköseksi, mutta ällös huoli, maku se on joka ratkasee) Lisää jauhot ja niihin sekoitettu sooda (Soodapurkissa luki, että pitää sekottaa jauhoihin, netissä taas että nesteeseen. Sekotin jauhoihin.) ja jugurtti vuorotellen hyvin sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja paista 160 C kiertoilmalla noin 40 min (tai kunnes kypsä).

Itse tein tänään tosta taikinasta muffinsseja. Niiden paistoaika on lyhyempi, mutta en kyllä yhtään kattonu, että kuinka lyhyt.

Näistä meinas tulla täydellisimmät muffinssit mitä mä oon ikinä saanu aikaseks. Ne kohos uunissa niin nätisti. Sit kun otin uunista pois niin johan lässähtivät. Mulla oli nyt käytössä lidlin silikonivuoat ja näin yhden käyttökerran perusteella voin ehdottomasti suositella.


Kuorrutuksen bongasin eilen sattumalta valion 4/2013 lehdestä. 

1 rasia (200 g) valio viola sitruuna tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl vispikermaa

Siivilöi huoneenlämpöiseen tuorejuustoon sokerit. Vatkaa tasaiseksi sähkövatkaimella. Lisää vähitellen vispikerma samalla koko ajan vatkaten. Vatkaa niin kauan, että seos on tasainen, kuohkea ja vaahtomainen. Säilytä kuorrutetut leivokset jääkaapissa.

Pääsin ekaa kertaa koittamaan myös mun pursotinsysteemiä. Tuli oikein ameriikan tyylisiä muffinsseja, päällystettä on yhtä paljon kun itse muffinssia. Jätin muutaman kuorruttamatta varmuuden vuoks. Kyllä musta vielä leipuri tulee jos en tälläseks jää... Nyt pitää vaan muistaa ottaa se omenapiirakka vielä uunista.

2 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuullostaa tosi hyviltä noi muffinsit!
    Muuten, mulla on sulle haaste!

    VastaaPoista
  2. Muffinssit myös maistui erinomaisilta. Vähän voimakasta tuo päällyste, mutta kyllä se ton muffinssin päällä menee. Ja omenapiirakka muuten tuli vähän tummaksi... Vai haaste. No katsotaan...

    VastaaPoista