perjantai 25. tammikuuta 2013

Projektipäivitys: kangaspuut

Nonii. Tässä on nyt pari päivää vierähtänyt vanhoja puita kokoillessa. Oli tosiaankin kahden koottavat puut, ei olis millään saanut yksin niitä kasaan. Vähän tartti puukkoa ja kirvestä. Paljon tartti kumivasaraa. Välillä sai hakata lähes nuppi tutisten niitä liitoksia läpi. Voi olla, että tämä on näiden puiden loppusijoituspaikka. Ne ei varmasti kestä enää montaa purkamista. Tänään vielä mittailtiin ristimittoja ja kaiteesta rintapuuhun, ja hyvältä näyttää. Pari milliä heittää ristimitta ja muuten kaikki on just eikä melkein. Kokeilin tänään lyhyellä kaiteella, että urat on suorat (ainakin kaide liuku alaurassa hyvin edes takasin), joten nyt pitää suunnata hakemaan pidempi kaide. Puiden ulkomitta on 180 cm ja joku 170 cm kaide mahtuis, mutta voi olla että nyt ei oo saatavilla kun 150 cm. Sekin on siis vähän pieni, mutta riittänee kaikkeen mahdolliseen mitä mulla on suunnitelmissa.

Tältä näyttää tällä hetkellä. Mun pellavanyöri loppu, joten en saanu yhtään niisiä paikalleen. Tukkikankaat on hieman kärsineet ja on niissä pari reikääkin, mutta en ajatellu niistä välittää. Kestää sen minkä kestää ja sit mietitään mitä tehdään. Välittäjiä en edelleenkään löytänyt. Nyt kun puut on oikeesti kasassa niin ne osat, mitkä jäi jo koeponnistuksessa askarruttamaan ei käy välittäjiksi. Siispä lauta ja sirkeli kauniiseen käteen. Tai tällä kertaa oman isän käteen...


Mallina toimi pienien puiden välittäjä, pidennettiin vaan mittaa näihin puihin sopivaksi. Tästä se lähtee, siivuista. Poikittaisten reikien paikat merkattuna yhden mallivälittäjän reikien perusteella. 


Toiseen päähän porattiin isompi reikä kiinnitystä varten. Piti porata molemmin puolin, kun ei poranterä riittänyt kaikkien läpi...


Sitten pääsi meikäläinenkin hommiin. Parisataa pikkureikää käden käänteessä. Tai paremminkin ehkä käden krampatessa noin puolessa välissä.


Homma ottaa oman aikansa. Mutta niin ne harrastukset aina.


Rei'itetyt välittäjät jäi odottamaan jatkokäsittelyä. Ei oo kova kiire, kun alan liikkeisiin pääsee hankkimaan lisää kamaa vasta taas maanantaina.

Hain eilen kirjastosta myös oppimateriaalia. Vähän sellasella periaatteella, että vanhimman näkönen kirja on varmaan hyvä. Näin on. Tuo Suuri kudontakirja on tosi hyvä perusteos. Siinä neuvotaan erilaisten kangaspuiden kokoamisesta lähtien kaikki. Näitä selaillessa homma taas lähti aivan uusiin svääreihin. Nyt on jos jonkinlaista suunnitelmaa pyyhkeistä pöytäliinaan ja erilaisiin mattoihin muhimassa aivosolun syövereissä. Enkä oo ehtiny edes kovin taajaan näitä vielä lueskella!

Oikeasti hain näitä kirjoja sen takia, että en löytänyt netistä ohjeita muutamille mattosidonnoille. Löysin kyllä nimiä ja valmiita tuotoksia, mutta tarvitsisin niisintä ja poljentaohjeet (Vaivaamaan jäi erityisesti muurahaisenpolku, joka saattaa olla sama kuin neidonpolku tai lemmenpolku, sekä komeat kirkonkaaret=äänisen aallot=luostarin ikkunat. Jos jollain on ohjeita tai tietää mistä löytää helposti niin kommentteihin vaan infoa.). Taidan joutua käymään uudemman kerran kyselemässä kaikenlaista paikallisessa käsityökeskuksessa. Ne varmaan tykkää musta kun käyn vaan kyselemässä kaikkea, mutta ei multa sinne rahaa jää. Maanantaina on ohjelmaa kaupunkiin, joten käyn samalla hakemassa materiaalitkin sieltä.


Eilen sitten suunnittelin ja laskeskelin uudestaan moneen kertaan. Pudotin yhden värin pois, ja päätin, että teen kaksi samanlaista saalia, paitsi niiden erona on eri sidos. Toinen on (batavia)toimikasta ja toinen vohvelia. Väsyneenä kun laskeskelee niin virheitä tulee... Piti ainakin 4 kertaa laskea, enkä ole 100 varma vieläkään, että menikö oikein... Sen näkee sitten kutoessa viimeistään. Ratkotaan ne ongelmat sitten silloin... Nimeksi tulee "Mustikkametsä" (ainakin näin suunnitteluvaiheessa). Katsotaan mikä on lopputulos.


Nyt taas opiskelemaan!


2 kommenttia:

  1. Hei, käypä Ukkolan Akkojen sivuilla, löytyy ainakin lemmenpolkumalli ja Mallikerta-lehdestä kirkonkaaret.

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos kommentista! Hienoa saada uusi salalukija :) Olen käynyt Ukkolan sivuja katselemassa, mutta törmäsin vain akanpolkuohjeeseen. Pitänee tiirata tiukemmin. Kirkonkaaria metsästin yhdestä toisesta blogista, ja sain juurikin tuon Mallikerta-lehden ohjeen sitä kautta. Kyseinen lehti on kiven alla, kun on kai loppuun myyty ja paikallisessa kirjastossakaan ei näyttänyt olevan. Sain myös muita perinnemattojen ohjeita noiden itse selvittämieni lisäksi :) Onneksi on nykyaika! Sähköposti ja digikuvat...

    VastaaPoista