sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Pilttipurkin evoluutio

Pienen ihmisen vallatessa taloa myös kaappi alkaa täyttyä tyhjistä, uutta tarkoitusta odottavista pilttipurkeista.  Koitin jopa googlettaa oisko jollain jotain hyvää ideaa lasinkeräyksen sijaan. Tuntui, että kaikki tekevät niistä kynttilälyhtyjä. Kovin oli vähän muuta ideaa. Joten, aivosolua vaivaamaan ja lyhtyideoita esiin.

1) Suolakuorrute. Kaapissa oli vuosia vanhaa kostunutta (siksi noin kököllä purkin kyljessä) pansuolaa. Koitin liimata sitä purkkiin. Tuli vähän läikikäs kun pullasudilla harjailin ylimääräisen suolan pois. Vähän enemmän ois saanu tarttua, mutta tämä olikin vasta ensimmäinen kokeilu. Tuli sitten myöhemmin mieleen, että ei varmaan kestä sateessa kovin hyvin... Harkitsin pippuria, curryä ja paprikaa seuraaviin kokeiluihini, mutta niitä en koskaan toteuttanut.2) Värjätty hiekka (kulkee myös nimellä koristehiekka tai sisustussanta). Ikeassa ei ollut kovin montaa värivaihtoehtoa, joten mukaan tuli pussllinen sinistä hiekkaa. Hiekka sopii myös purkin pohjalle "asennushiekaksi", että tuikku pysyy paikallaan kipossa. Varmasti hetken jos toisenkin potkin itseäni siitä, että ostin kaupasta värjättyä santaa! Eniveis, purkista tuli ainakin sisätiloissa ihan lupaavan näkoinen.


Ulkona tositoimissa hiekkaversio vasemmalla ja suola oikealla. Hiekka näyttää paremmalta.


En ollut hiekkaankaan täysin tyytyväinen. Sillä saa kyllä huurretun vaikutelman, mutta mun mielestä ois ollu kivampi, jos lyhdystä näkyy läpi ja valo jotenkin hajoais nätisti (niin kun ois miljoona prismaa kyljessä). Materiaalin pitää kuitenkin kestää jonkinlaista kuumuutta, koska kynttilä lämmittää purkin kylkeä aika napakasti. Muovihelmet poistin siitä syystä listalta, joten vaihtoehdoksi jäi lasihelmet tai lasimurska. Lasihelmet on kalliita ja murska epäilytti siksi, että tuleeko siitä haavoja. Meinasin jo heilauttaa vasaraa viinipulloa kohti nurkan takana, mutta onneksi paikallisesta sekatavarakaupasta sattui löytymään valmista lasimurskaa. Pienellä hypistelytestillä totesin, että ei ainakaan kovin helposti tee haavoja.

3) Lasimurska. Mun mielestä tää on ehdottomasti paras. Tämän purkin kylkeen kokeilin jo vähän vaikeampaa tekniikkaa, eli pisteitä yläreunaan. Kuvioitahan voi tehdä ihan minkälaisia vaan osaa liimalla purkin kylkeen taiteilla. Ei se valo nyt ihan niin siroa kuin mielikuvituksessa, mutta ihan ok silti.Yöllä satoikin sitten kaatamalla. Purkkien liimat oli muuttuneet vaaleaksi jälleen, vaikkakin tavarat oli edelleen kiinni kyljissä. Kuivuessaan liimasta tulee läpinäkyvää. Sään kestoa vähän epäilinkin, kun käytin ihan vaan tavallista askarteluliimaa. Liimaosa pitää vielä optimoida hakemalla kaupasta jotain ulkoliimaa, mutta sen jälkeen alkaa aivosolun purkkitehdas tuottaa hiekalla ja lasimurskalla päällystettyjä tuikkulyhtyjä.

HUOM! Pilttipurkit on tarkoitettu elintarvikekäyttöön, eivätkä siksi välttämättä sovellu lyhdyiksi. Lyhdyn ylikuumeneminen saattaa johtaa räjähdysmäiseen steariinipaloon. Tästä syystä näitä lyhtyjä EI saa polttaa sisätiloissa edes valvovan silmän alla, tai missään palavan materiaalin lähistöllä, edes ulkona. Itselläni tuikkivat keskellä puutarhaa palamattoman alustan päällä kaukana kaikesta syttyvästä. Mikäli ripustat lyhtyjä johonkin, tulee se tehdä rautalangalla ja tulee noudattaa riittävää turvaetäisyyttä ylöspäin. Liekki kuumentaa aika korkealle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti